Уъркшоп – Образование

Гимназисти от най-голямото училище в страната работят по сайт с информация за университетите в ЕС

Традиции, високо качество на живот, възможност за мобилност в общността и перспективи, които се откриват на един все по-конкурентен общоевропейски и световен пазар. .. Всичко това прави Европа и държавите от Европейския съюз(ЕС) привлекателен избор за постигане на степен от висшето образование или за временен обмен. „Докато всеки от нас е търсил и разглеждал възможностите, които висшите училища в ЕС предлагат, забелязва, че никъде  няма обобщена информация за тях.  Конкретните условия за кандидатстване, размерът на таксите за обучение и неговата продължителност, както и възможностите за настаняване в съответното населено място се проверяват през различни сайтове и платформи. Благодарение на профилирането след 10-ти клас, българските ученици трябва по-рано да са ориентирани в избора на специалност и университет. Затова решихме да помогнем на нас самите и на съучениците ни, и на връстниците ни по-лесно и адекватно да се ориентираме в изборите, които ни предстоят. Дигитализацията на цялата тази информация, без претенции за изчерпателност, ни се стори добър вариант“, казва Даниела Бояджиева, председател на Ученическия съвет на столичното 18-то СУ „Уилям Гладстон“. Разделени по тематични групи, спрямо профилиращите предмети, учениците от Съвета, които са и  участници в проект „EU COOLтура“ събират информация за възможностите за образование в университети на Стария континент. Събраното ще бъде нанесено върху картата на Европа в специален сайт. Той ще дава  възможност да се пренесеш на конкретното място с информацията за него на български, споделен опит от български студенти там, а някъде дори и снимки от местата за учене и настаняване. В летните месеци работата по картата върви с пълна сила, за да може през есента тя да бъде официално представена на заключителното събитие по проекта. 

Проект „EU COOLтура“  е създаден и се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС. Учениците от 18-то СУ „Уилям Гладстон“ в София са част от уъркшопа по образование и работят по създаването на интерактивната карта-сайт под ръководството на своя ментор Ралица Кирилова, която е и зам.-директор на училището. 

Интерактивна карта на университетите в ЕС ще правят ученици от столичното 18-то училище

Интерактивна карта-сайт на университетите в държавите членки на Европейския съюз (ЕС) ще направят гимназисти от 18-то СУ „Уилям Гладстон” в София. Тя ще предоставя нужната информация на бъдещите студенти за специалностите в различните университети и за възможностите за кандидатстване в тях. Целта е младите хора да могат да намерят информацията, която им е нужда, структурирана и на едно място, вместо да прекарват часове в проучвания сами или да се обръщат към специализираните за целта фирми.

Пред учениците в гимназиален етап, които са решили да продължат обучението си в университет, стоят въпросите – какво и къде ще уча и каква подготовка ми трябва за предстоящото кандидатстване. В държавите в Европейския съюз се намират едни от най-желаните висши учебни заведения в света и интересът към следване именно в тях е много голям. Въпреки това, след подробно проучване, учениците са установили, че няма достъпен сайт, в който бъдещият студент да може да получи всичката му нужна информация за възможностите за кандидатстване. По новата образователна програма учениците, навлизайки във втори гимназиален етап, трябва да изберат профилиращи предмети, от които до голяма степен зависи бъдещото им професионално развитие. Проучвайки възможностите за кандидатстване, за тях би било от полза да могат лесно и достъпно да проверят какви специалности предлагат университетите в ЕС, свързани с учебните предмети, които трябва да бъдат избрани още в 10 клас.

Интерактивна карта-сайт на университетите в ЕС е идея за продукт на гимназисти от 18 -то СУ „Уилям Гладстон” по проект „EU COOLтура”. Проектът е създаден и се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница” с подкрепата на ЕС. Учениците от столичното училище са част от уъркшопа по образование и работят по създаването на интерактивната карта-сайт под ръководството на своя ментор Ралица Кирилова, която е и зам.-директор на училището.

Гимназистите са убедени, че тази карта ще бъде полезна  за учениците от момента на създаването ѝ и напред във времето. Тя ще може да се обновява с актуална информация и всеки бъдещ студент ще има достъп до нея.

Young man having trouble studying