Уъркшоп – Кръгова икономика

От стари дрехи – модни шедьоври

Учениците  от специалност „Моден дизайн“ в Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ в София изработиха уникални изделия като използваха стар текстил. Младежите показаха, че кръговата икономика е мисия възможна, а направените нови предмети са не само по джоба, но и по-вкуса на всеки.    „Изненадаха ни тяхната креативност, творчество и сръчност при изработването на дамски дънкови чанти, обложки за книги и книгораздели с ръчно бродирани фолклорни мотиви“, каза учителят им по професионална подготовка и ментор в уъркшопа по проект „EU COOLтура“ инж. Джина Бонева. 

Гимназистите дадоха нов живот на стари дънки  като им добавиха избелени фигури и други декорации в младежки стил. Стари дънкови  и кожени дрехи станаха основен материал за изработката на актуални шапки, а поизносени къси панталони се превърнаха в желана дреха за летните дни с апликации на шевици.  С оригинални „нови дрешки“ благодарение на учениците се сдобиха и книжки, и чаша за чай, и столове, и пейки. Момичешките будоари бяха попълнени от луксозни кутии за бижута и бонбониери, изработени и със стар текстил.

Но есенцията на тази колекция е атрактивната блуза от деним с веревна декорация от ръчно рисуван шифон с брокати. Тя е изработена от мъжка лятна риза с обърнати предна част и гръб, като по този начин младите дизайнери от групата реализираха оригиналното си решение. 

„Във всички изделия бъдещите модни дизайнери вложиха своите идеи, много труд старание и умения, затова и резултатите наистина са впечатляващи“, каза в заключение инж. Бонева.

Уъркшопът за учениците от гимназията е част от дейностите по проект „EU COOLтура“, в който участват 50 ученика от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. В продължение на вече три месеца младите хора създават нови предмети от стари хартия, пластмаса, текстил, метал и др. Така те допринасят за по-чиста околна среда, за промяна на потребителските навици, за усвояване и популяризиране на креативни идеи за рециклиране. 

Проект  „EU COOLтура“  е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на Европейския съюз (ЕС).  Той има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС и за ролята им за тяхното бъдеще. По проекта вече се проведоха три онлайн ателиета, в които млади хора от различни училища и различни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, експерти в областта на образованието и културата.  В момента се провеждат и три уъркшопа по темите „Кръгова икономика“, „Културно многообразие“ и „Образование“. След тяхното приключване ще бъдат факт различни интересни, креативни и полезни продукти, които ще бъдат показани на общ заключителен форум през есента в София. 

Кръгова икономика: Гимназисти от столично училище правят нови листове от стара хартия

Ученици от специалностите „Графичен дизайн“ и „Рекламна графика“ в Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ рециклират хартия и изработват нови листа с добро качество. Така те доказват, че с желание и усърдие е възможно спасяването на дървета. За производството само на 9 000 листа хартия се унищожава едно дърво, а около 324 литра вода се изразходват за направата на един килограм от широко използвания материал. 

Гимназистите правят новата хартия от стара. Рециклирането става като използвана хартия се раздробява във вода, за да се образува течна паста. Получената субстанция се разстила на тънък слой върху мрежа. Следва изсушаване, след което рециклираната хартия може да се отлепи от мрежата и да се ползва.  

„Върху получените нови хартиени листове учениците ще изработят графични илюстрации“, каза д-р Биляна Стоименова, ментор в уъркшопа „Кръгова икономика“ и преподавател в училището.  Уъркшопът е част от дейностите по проект „EU COOLтура“, в който участват 50 ученика от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. В продължение на вече три месеца младите хора създават нови предмети от стари хартия, пластмаса, текстил, метал и др. Така те допринасят за по-чиста околна среда, за промяна на потребителските навици, за усвояване и популяризиране на креативни идеи за рециклиране. 

Проект  „EU COOLтура“  е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на Европейския съюз (ЕС).  Той има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС и за ролята им за тяхното бъдеще. По проекта вече се проведоха три онлайн ателиета, в които млади хора от различни училища и различни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, експерти в областта на образованието и културата.  В момента се провеждат и три уъркшопа по темите „Кръгова икономика“, „Културно многообразие“ и „Образование“. След тяхното приключване ще бъдат факт различни интересни, креативни и полезни продукти, които ще бъдат показани на общ заключителен форум през есента в София. 

В духа на кръговата икономика: Обеци от капачки, лампи от клечки и табуретки от пластмасови бутилки правят учениците от Професионалната гимназия по дизайн

Обеци от капачки, които са удивителен аксесоар за летните месеци, табуретки от пластмасови бутилки, подходящи както за времето навън сред природата, така и за гости вкъщи и лампа от клечки от сладолед. Тава са само част от иновативните идеи в духа на кръговата икономика, които учениците от специалност „Интериорен дизайн“ от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ реализират. Под ръководството на своя ментор д-р Биляна Стоименова в плановете на децата влизат още изработката на гардероби от кашони с уникален дизайн, стенни часовници и картини от стари грамофонни плочи, вази, моливници и декорация за дома от бутилки и буркани, преобразени чрез техниката декупаж. Учениците от столичното училище за мода и дизайн доказват на практика, че много и различни материали, които се трупат в домовете ни, край магазините или пълнят кофите за смет могат да заживеят втори живот, да носят ползи и наслада и да спасят природата от отпадъци.

Пример и уроци как може да се създаде и реализира нов интериор от стари мебели и текстил децата получиха от интериорния дизайнер Диана Лазарова в онлайн ателие на тема „Бъдещето – работа и живот в зелено“. Евродепутатът Петър Витанов сподели с тях, че идеята за по-чиста, по-зелена, икономически трансформирана и по-устойчива икономика в Европа е в приоритетите и ще бъде подкрепяна от ЕС. Ателието е част от проект „EU COOLтура“, в който петдесет деца от Професионалната гимназия по дизайн участваха през месец март. От началото на месец май до края на месец юли учениците под ръководството на двама ментори работят в уъркшоп на тема „Кръгова икономика“ и планират да създадат също дрехи и аксесоари от стар текстил и излезли от употреба предмети, както да рециклират хартия и да направят листа с добро качество, върху които да рисуват и апликират.

„С проект „EU COOLтура“ учениците ни се впуснаха в едно уникално творческо и опознавателно приключение. Те се учат да генерират идеи и да реализират уникати за интериора, като в същото време стават част от мисията за опазването на планетата“, казва д-р Биляна Стоименова, ментор на уъркшопа.

Проект  „EU COOLтура“ има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС, за тяхната роля за бъдещото им образователно и професионално развитие. Проектът се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС.