Панел в Националната програма “Управленски умения”

Теодор Стойчев и трима евродепутати с анализ на една реч и три политики на ЕС

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент(ЕП) в България Теодор Стойчев откри последния, четвърти, обучителен курс за Випуск 2021 на Българско училище за политика „Димитър Паница“(БУП). Пред четиридесетте курсисти Стойчев говори за законодателните приоритети на Евросъюза след  годишната реч за състоянието на EС на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ръководителят на Бюрото на ЕС в България направи анализ на речта като посочи основните акценти в нея – продължаващата битка с „Ковид-19“, икономическото възстановяване, климатичните промени, сигурността и миграцията. Веднага след това Стойчев  модерира сесия, посветена на работата и политиките на Европейския парламент(ЕП).  В нея участие взеха българските евродепутати Андрей Новаков, Илхан Кючук и Петър Витанов.       

Като поздрави първо курсистите за избора им да се обучават,  Андрей Новаков ги запозна с европейското финансиране в контекста на възстановяването на Съюза от „Ковид-19“. Евродепутатът от  групата на ЕНП говори за Плана за възстановяване на Европа, предвидените средства за България и възможностите, които дава на страната този спасителен план.  Председателят на АЛДЕ Илхан Кючюк  благодари на БУП за поканата и специално отбеляза, че е възпитаник на Училището,  а политиката първо е подготовка.  После той обстойно говори за интеграцията на Западните Балкани.      Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите,  обърна внимание на важността  на зелените политики за Европа. 

„Няма съмнение, че климатичните промени се отразяват на всички сфери на живота. Само през това лято се случиха тежки катаклизми в сърцето на Европа – наводненията в Германия, които отнеха живота на десетки хора, пожарите са не само в Калифорния, но и в съседна на нас Гърция. Свиват се плодородните земи, свиват се възможностите за изхранване на населението. Един съществен елемент от бъдещата миграция ще бъде климатичната“, каза Витанов и добави, че предстои икономическа и енергийна трансформация, която не бива да се случва за сметка на бедните и трябва да създаде възможности за нови производства и работни места.

След общото изложение  членовете на ЕП развиха подробно тезите си в работни ателиета пред заинтересовани от темата им курсисти. 

Обучителният панел за работата на Европейския парламент и ключовите политики на Евросъюза стана възможен благодарение на проект „EU COOLтура“, който БУП създаде и изпълнява с подкрепата на Европейския съюз. Българското училище за политика „Димитър Паница“ организира и провежда своята обучителна Национална програма „Управленски умения“ вече 19 години. В настоящия й випуск има представители на българския парламент, на различни правителствени служби, на местната власт, неправителствени и професионални организации, бизнеса и др. Събитието помогна за изграждане и надграждане на знанията на групата лидери за работата на Европейския парламент.