Форум и изложба

В края на „EU COOLтура“:  Нови дрехи и предмети от стари, нови знания за елементите в старите килими и нов сайт с информация за университетите в ЕС  

Моливници и вази от различни видове стари стъклени бутилки, кутии за бижута и цветя от пластмасови опаковки, рисунки върху хартия, собствено производство, блуза от стар деним с веревна  декорация от ръчно рисуван шифон с брокати, нови тениски от стари, избелени по специална технология. Това са част от предметите, изработени от учениците от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“,  в тримесечен уъркшоп по проект „EU COOLтура“ . Многобройните предметни са част от изложба, която е финалното събитие по проекта и бе открита на 8 декември във фоайето на столичния театър „Сълза и смях“. На събитието присъстваха г-жа Таня Чунтова от Информационното бюро на Европейския парламент в България, директорът на Професионалната гимназия по дизайн Даниела Шошова, Ралица Кирилова и Десислава Николова – зам.-директори на 18.СОУ-София, д-р Биляна Стоименова и инж. Джина Бонева -ментори на уъркшоп, много участници в уъркшопите и гости.                                                                                                                                                                         В изложбата бяха подредени и стъклени пана, на които ученици от Професионалната гимназия по дизайн във Велико Търново бяха нарисували елементи от килими на различни етноси в България. Същите грееха и от торбички за многократна употреба. Преди да хванат четката и боите, бъдещите дизайнери усвоиха знания за килимите на различните етноси, благодарение на участието си в уъркшопа „Културното многообразие в Европа“. В тези три работни месеци те се срещнаха с притежателя на най-голямата колекция от стари чипровски и котленски килими холандеца Якоб Ван Бейлен, говориха за историята и традициите в арменските килими с  Хермина Емирян, а с доц. д.и.н Саша Лозанова – автор на книгата „Българската художествена тъкан“ – за символиката на елементите в килимите при различни народи.

Изключително полезен за бъдещите висшисти ще бъде и продуктът от уъркшоп „Образование“, показан на изложбата. Благодарение на него учениците от горните класове на най-голямото училище в България – 18.СОУ- събраха в онлайн платформа информация за възможностите за образование в университети на Стария континент. Върху картата на Европа на https://eucool.18sou.net/ могат да се видят точното местоположение  на висшите учебни заведения, информация за тях и за местата, където се намират, възможностите за настаняване, таксите за обучение и т.н. И всичко това  български език.

В дискусията, съпровождаща официалното откриване на изложбата, говориха участници в уъркшопите, техните ментори и представителят на Бюрото на Европейския парламент в България. Младежите и техните наставници споделиха интересни истории от работата по крайните продукти. Процесът за тях е бил истинско приключение, а първоначалните групи от участващи, накрая са били значително увеличени с нови желаещи, чули за интересните и полезни занимания в уъркшопите.

За възможностите, които дава Европейския съюз на младите хора, говори Таня Чунтова от Бюрото на Европейския парламент в България. Тя насърчи младите хора да се интересуват от дейностите и политиките на Европейския съюз, да се образоват и да кандидатстват за стаж в европейски институции.

Дискусионният форум с изложба бе финалното събитие по „EU COOLтура“ – проект създаден и реализиран от Българското училище за политика „Димитър Паница“, благодарение на Европейския съюз. За да се изпълни основната цел на проекта – повишаване на осведомеността на младите хора за политиките на ЕС– в изминалите близо десет месеца по проекта се проведоха три онлайн ателиета. Те бяха по темите за ефективното използване на ресурсите и кръговата икономика, образование, културно многообразие в Европа. В тях  членове на Европейския парламент, представители на образователни и културни институции, дизайнери и др. се срещнаха с младите хора, предадоха знания и ги запознаха с различни добри практики.  

За европейски политики с настоящите политически и граждански лидери на България разговаряха трима евродепутати. Срещата с тях бе в Националната програма на БУП и става възможна също, благодарение на проект  „EU COOLтура“.